1. Etusivu
  2. Akatemia
  3. #neuvottelija 11 – Teraeurot liikkeellä – Maksujärjestelmä (Henri Alakylä)

#neuvottelija 11 – Teraeurot liikkeellä – Maksujärjestelmä (Henri Alakylä)

#neuvottelija 11 – Teraeurot liikkeellä – Maksujärjestelmä (Henri Alakylä)

Sami Miettinen haastattelee varsinaisssuomalaista toimittajaa Henri Alakylää #neuvottelijat -kanavalla eurojärjestelmässä vellovista teraeuroista. Teraeuro on 1000 miljardia euroa eli 10^12 euroa. Mittayksikkönä se on noin Suomen viiden vuoden bruttokansantuotteen summa. Tämä on yksikkö, jolla globaalit maksujärjestelmä operoivat pitääkseen talouden rahavirrat elossa.
Suomi on varautunut hyvänä aikana huonosti tilanteeseen, jossa nämä eurovirrat katkeaisivat esimerkiksi pääomakontrollien käyttöönottoon. Henri ja Sami keskustelevat mitä skenaarioita on mietinnässä ja miten toisen maailmansodan kaltaiseen talouden pysähtymiseen voi ylipäätänsä reagoida.
He pohtivat myös onko vuoden 2008 talouskriisistä ja sitä noin 2010-2012 seuranneesta eurokriisistä opittu ja minkälaisia kohtalokkaita valintoja poliitikot, keskuspankkiirit ja tavalliset suomalaiset tulevat kohtaamaan covid-19 bunkkereistaan noustessaan. Savun hälvennyttyä pitää tarkastaa kytkennät.
Jakso on varsin tekninen ja siinä käydään läpi myös euroalueen maksujärjestelmän anatomiaa kuten TARGET2-maksuja sekä setelien vähenevää roolia mahdollisina tartunnan lähteinä. Sami muistuttaa #neuvottelijat -yhteisöä myös omasta ratkaisustaan, ECU2-hajautuksesta digitaalikukkaroineen.

YouTube: https://youtu.be/iFk-4AV_1qo

—-
Henri Alakylä Facebookissa: https://www.facebook.com/henri.myllyniemi
Sami Miettinen Twitterissä: https://twitter.com/samimiettinen
—-
#neuvottelija
RSS: https://anchor.fm/s/12cf31d8/podcast/rss
Spotify: https://open.spotify.com/show/4wzO1ZKabctwk35hEClGYU
Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/neuvottelija/id1497033284

Liity myös #neuvottelijat -ryhmään Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/545145262756950/

Valikko