1. Etusivu
  2. Akatemia
  3. #neuvottelija 9 – Korona Black Swan ja markkinaromahdus (Tuomas Malinen)

#neuvottelija 9 – Korona Black Swan ja markkinaromahdus (Tuomas Malinen)

#neuvottelija 9 – Korona Black Swan (Tuomas Malinen)

Sami Miettinen haastattelee GnS Economicsin toimitusjohtajaa, Tuomas Malista koronaviruksen laukaisemasta ennennäkemättömästä pörssiromahduksesta. Korona on Nassim Nicholas Talebin popularisoiman Mustan Joutsenen ilmentymä, mutta ilman sitäkin markkinat olisivat Malisen mukaan romahtaneet. Syynä tähän on yhdentoista vuoden läpi jatkunut keskuspankkien ja rahajärjestelmän elvytyksen väärinkäyttö ympäri maailmaa.

Malinen näkee ainakin kolme 1930-luvun lavan kaltaista riskiä, tällä kertaa ympäri maailman:

1) Kiinassa on rakennettu jättimäinen velkakertymä varjopankkisektorin, pankkisektorin sekä keskusjohtoisen poliittisen systeemin käsissä

2) Euromaissa ei ole hellitetty hetkeksikään keskuspankin täyselvytyksestä sekä negatiivisella korkotasolla että määrällisellä elvytyksellä. Tämä on horjuttanut Euromaiden pankkien kestävyyttä, joka näkyy erityisesti Italiassa

3) USA:ssa keskuspankki on osittain lopettanut setelirahoituksen ja epätavalliset korot, mutta on joutunut tarjoamaan mm. repo-markkinoilla likviditeettiä.

Samalla pääomamarkkinat kuten high yield-markkinat ovat kovalla koetuksella Riskien yhteisvaikutuksesta voi seurata Suomen kansantaloudelle jopa kaksinumeroisia talouden laskulukuja. Jaksossa lyödään myös vetoa Euroopan keskuspankin (EKP) tulevaisuudesta!

YouTube: https://youtu.be/6Lf8qQdj2fc
Spotify: https://open.spotify.com/episode/6vJH1CvdmcdZSzzmIlIbrK
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/us/podcast/neuvottelija/id1497033284

Valikko